Ana Sayfa
İletişim
Bize Ulaşın
Üye Girişi
Ziyaretçi Defteri
Mobil Bölüm
Ana Sayfa Foto Galeri Video Galeri
ANA SAYFA  / HİKAYELERİM

7-Talip Kandemir


7-Talip Kandemir

Talip Kandemir

 Paylaş
 30 Mart 2016 17 : 37 
Talip KANTEMİR(7.9.2009)
Köyümüzde Talip Usta diye anılırdı ve köyümüzde yaşayan en son marangoz ustalardandı Marangoz ustalığını babası Ali Usta'dan, Ali Usta da babası İbrahim Ustadan öğrenmişti

Talip Ustanın kartbabayı İbrahim Usta köyümüzün ilk marangoz ustalarındı. İbrahim Usta eşi Hedin Ebiyden dünyaya gelen oğlu Ali Kantemir'e; Ali Usta'da eşi Şerife Çetinkaya'dan olan Halit Kantemir'e ve Talip Kantemir'e marangozluk sanatını öğretmişti.

Ali Kantemir'in oğullarından Halit ve Talip, kartbabaylarından miras marangozluk sanatını oğullarına aktarmışlardır.

Kartbabaydan torunlarına miras bırakılan bir meslek olmuştur morangozluk sanatı. Bugün Halit Ustanın oğulları İbrahim, Harun, Abdullah ve Eyüp; Talip Ustanın oğulları Ali ve Halim'de babayının ve kartbabayları Ali ve İbrahim Ustanın mesleği olan marangozluktan geçimlerini sağlamaktadırlar.

Ali Kantemir ile Şerife Çetinkaya'nın yedi çocukları olmuştu. Talip Usta altıncı çocuklarıydı ve 1937 yılında köyümüzde dünyaya gözlerini açmıştı. Talip Usta birçok çocuk gibi şanslı değildi; doğuştan özürlüydü, konuşamıyor ve yürüyemiyordu. Annesi Şerife Talip oğlunu büyük bir azimle baktı besledi. Onu konuşturmak için ve yürütmek için gecesini gündüzüne kattı. Belli bir yaşa gelince Talip Usta yürümeye ve konuşmaya başladı. Azda olsa yürüyüşünde, konuşmasında bir özür kalmıştı Talip Usta'da. Ama O hayata tutunmak için var gücüyle mücale etti. Hafif engeli olmasına rağmen babayından hiçbir kimsenin ummadığı ve doktorların bile inanmadığı marangozluk sanatını öğrendi.

Talip Usta gibi engeli olan birinin marangozluk mesleğini öğrenmesi imkânsız bir şeydi. Onun gibi engeli olanlar doğru dürüst yürüyemiyordu. Talip Usta bu imkânsızlığı başaran ender insanlardan biridir. Alaca'da ağabeyinin yanında uzun süre marangozluk sanatını devam ettirdi. Elindeki keseri gören sanki kafasına vuracakmış gibi hissederdi. Ama Talip Usta öyle maharetli sallardı ki elindeki keseri önündeki ağaca tam isabet ettirirdi. Tahtaya çaktığı çivi bili şaşırırdı. Talip Ustanın yaptığı kapı ve pencereler kusursuz olarak çıkardı.

Aslında örnek alınması gereken insanlardan biriydi Talip Usta.

Kartbabayı İbrahim Usta, babayı Ali Usta köyümüz ve civar köylülerin tüm ağaç işlerini yaparlardı. Köylülerimiz ve çevre köylüler bu ustalara ağaçtan anadut, tırmık, yaba, kağnı, atarabası, yayık gibi aletler yaptırırlardı.
 
 
Talip Usta da ömrünün sonuna kadar evinin bir köşesinde kurduğu tezgâhta köylülerimizin ve civar köylülerin ihtiyaç duydukları anadut, tırmık, yaba, yayık gibi eşyaları yaparak geçimini sağladı.

Köyümüzde Rüstem-Osman-Mürsel Seçer kardeşlerinin yaptırdıkları ve halen faaliyette olan köy odasının kapısını, penceresini ve içerideki ahşap dolapları Talip Ustanın babayı Ali Usta ve oğulları yapmıştır.

Bir zamanlar Talip Ustanın evinin üzerindeki kayalar arasında mor dağ menekşeleri yetişirmiş. Talip Ustanın annesi Şerife bu mor dağ menekşeleri toplayıp bahçesine dikmiş. Bahçesinde ayrıca maydanoz ve güller ekmiş. Bahçe adeta cennet gibiymiş. Köyümüzde sadece maydanozu, gülü ve mor menekşeleri Şerife kartanay yetiştirirmiş.Bahçesinde yetiştirdiği gülleri, mor menekşeleri ve maydanozu, evlerinin hemen üstündeki kayalardan akan suyla suluyormuş. Bu su halen şırıl şırıl akmaktadır.

Talip Ustanın annesi Şerife yetiştirdiği güllerden gül suyu ve şurup yapıyormuş. Köyümüzde okutulan mevlitlerde Şerife kartanayın elleriyle yaptığı gül suyu dağıtılırmış.

Ali kartbabayın rendesinden çıkan yongaları köy çocukları bileklerine bilezik olarak takar kendi aralarında eğlenirlermiş.

Talip Ustanın babayı Ali Usta kertme ağacından büyük bir kütük kesip evine getirmiş ve bu kütüğün içini kesici aletlerle oymuş. Köylülerimiz bu oyuk kertme kütüğünde Ali Ustanın şotuyla (keseriyle) etlerini kıyalarmış. Köylülerimizden tabak börek için et kıymak isteyenler Şerife kartanayın yanı gelirlermiş. Ali kartbabayın yaptığı bu kütükten etlerini kıyar ve Şerife kartanaydan da maydanoz isteyip, etlerine karıştırıp evlerine giderlermiş. Şerife kartanay et kıymaya gelen köylülere ayrıca kahve pişirir onlarla sohbet edermiş.

Şerife kartanayın bu gül ve menekşe yetiştirme alışkanlığını Talip Ustanın en büyük ablası Zahide Teyze devam ettirmiştir. Rahmetli Zahide Teyzenin evininin bahçesinde ölünceye kadar gülfidanları ve menekşeler eksik olmadı. Zahide Teyzede evine gelen misafirlere annesi Şerife kartanaydan öğrendiği buzlu gül şuruplarını ikram ederdi. Bu güzel gül şuruplarını içen bir daha içmek isterdi.Bayram ziyaretlerine gelen herkes Zahide Teyzenin bu gül şurubunu içmeden gitmezdi.

 
Talip Kantemir köyümüzden Lütfü Bilgili'nin kızı Sultan ile evlendi. Bu evlilikten iki oğlu ve bir kızı dünyaya geldi. Oğullarının adı Ali ve Halim, kızlarının adı ise Gülsemin, Yasemin ve Şerife' dir. Talip Usta babayının adını oğlu Aliye ve anayının adını şerifeyi de kızına vermiş.buradanda talip ustanın anayını va babayını çok sevdiğini söyleyebiliriz.
 

Talip Kantemir Usta 7 Eylül 2009 Pazartesi günü saat 24.00'de vefat etti. Cenazesi 8 Eylül 2009 Salı günü çok kalabalık bir cematın kıldığı cenaze namazı sonrası köyümüzün mezarlığına defnedildi.

Allah Rahmet etsin. Mekânı Cennet olsun.

Talip Kantemir Ustanın soy Kütüğü aşağıdadır:

Kartbabayı:İbrahim Kantemir

Kartanayı :Hedin Kantemir

Babayı:Ali Kantemir

Anayı:Şerife Kantemir (Çetinkaya)

Ali ve Şerife Kantemir'in çocukları şunlardır.

1-Zahide Kantemir – Hüseyin Özkan ile evlendi.

2-Emine Kantemir-Mehmet Taşdemir ile evlendi.

3-Halit Kantemir-Fendiye ile evlendi.

4-Kamile Kantemir-Cemal Uygun ile evlendi.

5-Fikriye Kantemir- Ahmet Atmaca ile evlendi.

6-Talip Kantemir-Sultan Bilgili ile evlendi.

7-Feride Kantemir-Duran Tufan ile evlendi.

Talip Ustanın annesi Şerife Kantemir (Çetinkaya) köyümüzde köklü bir sülale olan "Seyitler Sülalesi" dendir. Şerife Kantemir (Çetinkaya)'in annesinin adı Nadiye, babasının adı Cemil Çetinkaya'dır. Cemil Çetinkaya Çanakkale Savaşına katılmış ve orada şehit olmuştur. Şerife Çetinkaya'nın "Soy Kütüğü" aşağıdadır:

Cemil-Nadiye Çetinkaya'nın Evlatları

1-Şakire Çetinkaya - Hacı Osman Seçer ile evlendi.

2-Şefika Çetinkaya -Rüstem Seçer ile evlendi.

3-Şerife Çetinkaya-Ali Kandemir ile evlendi.

4-Feride Çetinkaya -Emin Tufanla evlendi (Remziye Sönmez ve Duran Babayın Anneleri).

5-Sultan Çetinkaya -Adil Kaya ile evlendi (Yahya,Dursun,Güllü, Filizin anneleri).

6-Rakibe Çetinkaya -Mehmet Kandemir ile evlendi (Şükrü, Avni ve Şükriye Kandemir'in anneleri).

7-Sidali Çetinkaya -Adeviye Seçgin ile evlendi(Bekir,Galip, İlyas ve Hasne'nin babaları)

8-Sit Hasan Çetinkaya - Erzade Cengey ile evlendi(Sit Ömer Dayının babası).
 
Yazan:Şükrü Bilgili
Kaynak : Hikmet Bora(Seçer) , Lütfiye Bilgili,Ali Kantemir,
 
Haber :
Bu Haber 4473 defa okundu
 
Anahtar Kelimeler :baba, kalecikkaya, kırım, tatar, çanakkale, şehit,

YORUM EKLE
TAVSİYE ET

 Yorumlar ( 0 )

Henüz bir yorum yapılmamış

İlgili Haber
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Kırım haritası
İzlenme : 5760
Alacamızın Mecnunları
İzlenme : 5753
Semer
İzlenme : 3166
Mustafa Abdülemil Kırımoğlu ve Cengiz Dağcı
İzlenme : 2543
Çok Okunanlar
BUGÜN BU HAFTA BU AY

 

 

 

Sosyal ağlarda bizi takip et
Copyright © sukrubilgili.net.tr