
Hıdrellez Ekmeği - Kalakay
Cumartesi günü hıdrellezdi. Annem bu ekmeği yaptı. O gün hemen sizlerle paylaşacaktım, ama resmi bilgisayara aktaramadım. O yüzden şimdi paylaşıyorum.
Bu ekmeğin bir hikayesi var. Bizim köyde annemler genç kızken hıdrellez günü bu ekmeğin büyüğünü yaparmışlar. Tabii o zamanlar topraktan fırında odun ateşiyle pişiriyorlarmış. Sonra bu ekmeği Büyükçe bir sofra bezine sarıp, kızlı erkekli gençler toplaşıp köyün biraz ilersindeki bayıra gidiyorlarmış. Ordan aşağı bu ekmeği yuvarlıyorlarmış. "Ekmek, ne kadar çok parçaya bölünürse o yıl o kadar bereketli olacak" demek oluyormuş. Sonra da oturup piknik yapar gibi hep birlikte yiyorlarmış. Artık bu adet uygulanmıyor. Ekmek yine hıdrellezde yapılıyor. Köydekiler detopluca pikniğe gidiyorlarmış. Ama biz şehirde sadece ekmeği yapıp yiyoruz. Hava güzel olsa pikniğe gidecektik, ancak yağmurluydu evde yedik....
Bir de tarifini vereyim size:
Malzemeler :
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 1 su bardağı yoğurt
* 2 yumurta
* Yaş maya
* 1 kilograma yakın un
Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılıp mayalı hamur yoğrulur.Kabarması beklenir. Sonra hamurun hepsi fırın tepsisinedüzgünce konulur. Üzeri baklava desenine benzer bir şekilde çizilir. Neden hep böyle çiziyorlar bilmiyorum. Belki bir anlamı vardır. İstenirse üzerine bir yumurta sürülür. Fırında pişirilir. Piştikten sonra ekmek gibi kesilerek yenilir.
Afiyet olsun...