Ana Sayfa
İletişim
Bize Ulaşın
Üye Girişi
Ziyaretçi Defteri
Mobil Bölüm
Ana Sayfa Foto Galeri Video Galeri
YEMEKLERİMİZ
 Toyga Çorbası
 .Mercimekli Lakşa Çorbası
 Oğmaç Çorbası
 Üyken Börek
 Kuzu Sorpa
 Kıygaşa
 Katlama
 Kaşık Börek
 Kartoplu Alişke Çorbası
 KALAKAY
 SARBURMA
 CANTIK
 GÖBETE (KOBETE)
 SIPRA DUASI(SOFRA DUASI)
 ŞİRBÖREK- ÇİBÖREK- ŞİBÖREK
 
ANA MENÜ
  Ana Sayfa
  HAKKIMDA
  SOSYAL FAALİYETLERİM
 AKRABALIK BAĞLARIM
  VATANIM KIRIM
  İLÇEM ALACA
  İLİM ÇORUM
  KIRIM DERGİLERİ
  KIRIM YIRLARI
 YEMEKLERİMİZ
  KIRIM SİTELERİ
  KIRIM MÜZİKLERİMİZ
  TATARCA MEYDAN RADYO
  TATARCA SÖZLÜK
 TATARCA ŞİİRLER
 
Ana Sayfa » YEMEKLERİMİZ »  
KALAKAY

Hıdırelelzde yapılan bir Kırım ttatar Milli yemeği


 Bilgi Formuna yazın
Tarih : 06-04-2016
Kalakay

 
 
Hıdrellez Ekmeği - Kalakay
 
Cumartesi günü hıdrellezdi. Annem bu ekmeği yaptı. O gün hemen sizlerle paylaşacaktım, ama resmi bilgisayara aktaramadım. O yüzden şimdi paylaşıyorum.

Bu ekmeğin bir hikayesi var. Bizim köyde annemler genç kızken hıdrellez günü bu ekmeğin büyüğünü yaparmışlar. Tabii o zamanlar topraktan fırında odun ateşiyle pişiriyorlarmış. Sonra bu ekmeği Büyükçe bir sofra bezine sarıp, kızlı erkekli gençler toplaşıp köyün biraz ilersindeki bayıra gidiyorlarmış. Ordan aşağı bu ekmeği yuvarlıyorlarmış. "Ekmek, ne kadar çok parçaya bölünürse o yıl o kadar bereketli olacak" demek oluyormuş. Sonra da oturup piknik yapar gibi hep birlikte yiyorlarmış. Artık bu adet uygulanmıyor. Ekmek yine hıdrellezde yapılıyor. Köydekiler detopluca pikniğe gidiyorlarmış. Ama biz şehirde sadece ekmeği yapıp yiyoruz. Hava güzel olsa pikniğe gidecektik, ancak yağmurluydu evde yedik....

Bir de tarifini vereyim size:

Malzemeler :

* 1 su bardağı sıvı yağ

* 1 su bardağı yoğurt

* 2 yumurta

* Yaş maya

* 1 kilograma yakın un

Yapılışı:

Tüm malzemeler karıştırılıp mayalı hamur yoğrulur.Kabarması beklenir. Sonra hamurun hepsi fırın tepsisinedüzgünce konulur. Üzeri baklava desenine benzer bir şekilde çizilir. Neden hep böyle çiziyorlar bilmiyorum. Belki bir anlamı vardır. İstenirse üzerine bir yumurta sürülür. Fırında pişirilir. Piştikten sonra ekmek gibi kesilerek yenilir.

Afiyet olsun...

Okunma Sayısı : 1349
 Paylaş
 
 
  LİSTE   HİT
Toyga Çorbası 27-11-2016 606
.Mercimekli Lakşa Çorbası 27-11-2016 639
Oğmaç Çorbası 27-11-2016 557
Üyken Börek 27-11-2016 633
Kuzu Sorpa 27-11-2016 612
Kıygaşa 27-11-2016 908
Katlama 27-11-2016 597
Kaşık Börek 27-11-2016 605
Kartoplu Alişke Çorbası 27-11-2016 770
KALAKAY 06-04-2016 1349
SARBURMA 06-04-2016 1464
CANTIK 06-04-2016 892
GÖBETE (KOBETE) 06-04-2016 1943
SIPRA DUASI(SOFRA DUASI) 06-04-2016 1431
ŞİRBÖREK- ÇİBÖREK- ŞİBÖREK 06-04-2016 2391
 
 

 

 

 

Sosyal ağlarda bizi takip et
Copyright © sukrubilgili.net.tr