Ana Sayfa
İletişim
Bize Ulaşın
Üye Girişi
Ziyaretçi Defteri
Mobil Bölüm
Ana Sayfa Foto Galeri Video Galeri
ANA SAYFA  / MAKALELER-ANILARIM

2009 YILINDA YENİ TÜRK LİRALARI


2009 YILINDA YENİ TÜRK LİRALARI



 Paylaş
 02 Ocak 2020 22 : 06 

2009 yılına girdiğimiz bu günlerde dostlarımın yeni yılını kutlar, sağlık ve sıhhatler dilerim.

Bir yılı da devirmiş bulunuyoruz.Hayırlı ve uğurlu olsun.

Geçen yıl yeni yılla ilgili “Yeni Yıla PTT İle Giriyorum” demiştim ve “PTT”’nin açılımı da “Pijama Terlik Televizyon” olduğunu ifade etmiştim.

Bu sene ise maalesef yeni yıla “PTT” ile giremiyorum.

Çünkü bu yıl kan ve gözyaşı var televizyonlarda…..

Eski yılın son gecesi yeni yılın da ilk gecesi olan yılbaşı gecelerinde televizyonları açtığımızda, dünyanın birçok ülkelerinde çılgınca eğlenen ve kendinden geçmiş nice insanları görürüz.

Dünya’nın bir başka ülkelerinde ise açlıktan kemikleri görünen nice yavruların ekmek bekleyen hüzünlü bakışlarıyla karşılaşırsınız.

Orta Doğu’da ise bu yılbaşında hem kan var hem açlık var hem de gözyaşı.

Filistin Gazze’de binlerce masum Müslüman din kardeşlerimiz, hünkârca dünyanın gözü önünde, tarihin yapraklarına kara bir leke olarak yazılacak İsrail bombalarıyla, televizyonların canlı yayınlarında,  2008 senesinin şu son günlerinde katlediliyorlar.

Bu vahşeti görüpte ben nasıl “Pijamalarımı Terliklerimi giyip, Televizyon” seyredebilirim.

Dünya ise bu katliama yine sessiz kaldı.

Adeta dilini yuttu. Çünkü ölen Müslüman.

Cılız bir kaç sözden başka sesini çıkaran yiğit bir Müslüman devleti yok..

Filistinli kardeşim yine yalnız başına kaldı. Ölümün sıcaklığını, şu karakışın hüküm sürdüğü günlerde iliklerinde hissetti.

Ülkemizde çok şükürkü duyarlı insanlarımız sokaklara döküldü, İsrail elçilikleri önünde protestolar yaptılar. Katliamı telin ettiler; lanetlediler….Buna da çaresizce şükür diyoruz….

Türkiye’mizin birçok belediyesinde düzenlenecek yılbaşı eğlence geceleri, Filistinli kardeşlerimizin uğradığı bu hayâsız saldırı karşısında çelik çocuk demeden şehit edilirken, evleri başlarına mezar yapılırken, Türk Milleti’nin yeni yılda eğlenmesinin insanlık onuruna yakışmayacağı, Müslüman kardeşliğe sığmayacağı gerekçesiyle iptal edildi.

Bu yapılması gerekiyordu yapıldı. Çünkü “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir.”

Gazze’de kan gölü ve gözyaşı varken Müslüman Türk Milleti’nin yılbaşı gecesinde eğlenmesi insan olan herkesin vicdanını sızlatır.

Bu duyarlığı gösteren belediyelerimizi ve Türk Milleti’ni tebrik ediyorum.

Tepelerinde yağmur taneleri gibi inen bombalarla yüzlerce şehit olan masum Gazzeli kardeşlerimize Allah’tan Rahmetler diliyorum. Bu hayâsızca saldırıda kolundan, bacağından, gözünden, kulağından ve vücudunun birçok yerinden yaralanan Gazzeli Gazilerimize’de yeni yılda Yüce Rabbimden acil şifalar diliyorum.

Ben yeni yılın bu ilk yazısında sizlere Filistin Gazze’de akan kandan ve gözyaşından değil de eğer yıllar önce yaşadığımız enflasyon canavarına tekrar yakalanmazsak uzun bir sure kullanacağımız ve 1.1.2009 da ceplerimizde taşıyacağımız kıcır kıcır Türk Liralarından sevinçle bahsederek giriş yapacaktım.

Ama yılın şu son günlerinde televizyonlarda haberleri izlerken, Gazze’de yaşayan masum Filistin halkının çığlıklarını duyunca, onlardan bahsetmeden paradan bahsetmeyi ahlaki olarak uygun görmedim.

Evet, 1.1.2009 yılında yeni bir yüzlerle süslenmiş kıcır kıcır TÜRK LİRALARI ile tanışacağız. Türk Milleti’nin bu güzel paralarından bir daha altı sıfırların atılmamasını diliyorum. Özellikle en büyük değer ifade eden iki yüz Türk Lirası’na ve diğer Türk Liralarına ve madeni paracıklarımıza hoş geldin diyorum.  

Yeni yılda kullanacağımız Türk Liraları hakkında isterseniz sizlere kısa bir bilgi sunayım:

“Bilindiği gibi, 31 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5083 sayılı ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun’ uyarınca, Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle çıkarılmış, Türk Lirası banknot ve madeni paralar ise 1 Ocak 2006 tarihinde tedavülden kaldırılmıştı. İki aşamada oluşması planlanan para reformunun birinci aşamasında, birçok ülke uygulamasında olduğu gibi, para birimimizin başına “Yeni” ibaresi konulmuş, ikinci aşamada ise “Yeni” ibaresinin kaldırılarak geleneksel para birimimiz olan Türk Lirası’na dönülmesi öngörülmüştü. Bu amaçla, 5083 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde Bakanlar Kurulu, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş’ta yer alan “Yeni” ibaresi kaldırıldı.

5 Mayıs 2007 tarih, 26513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 4 Nisan 2007 tarih, 2007/11963 sayılı söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan “Yeni” ibarelerinin 1 Ocak 2009 tarihinde kaldırılmasına karar verilmiştir.

Yeni Türk Lirası banknotlarının 2009 yılı boyunca Türk Lirası Banknotlarla birlikte tedavül etmesi ve Ocak 2010 tarihinde tedavülden kaldırılmasına ilişkin hususlar ise, 1211 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanarak T.C.Merkez Bankası’nca düzenlenmiş ve uygulanacak hükümler 8 Mayıs 2007 Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Türk Lirası’na Geçerken,

Türk Lirası ve Kuruş adını alacak olan banknot ve madeni paralarımız yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle,

-1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıkarılacaktır.

-YTL ve TL banknot ve madeni paralar 2009 yılı boyunca bir yıl sure ile birlikte tedavülde olacaktır.

-YTL ve madeni paralar 1 Ocak 2010 tarihinde tedavülden kaldırılacaktır.

-YTL banknotlar 10 yıllık zamanaşımı süresince T.C. Merkez Bankası ve T.C.Ziraat Bankası şubelerince değiştirilecektir.

-YTL madeni paraların zaman aşımı süresi bir yıldır.

-1 YTL yeni yılda sadece madeni para olarak tedavül edecektir.

-Türk Lirası banknotlarda, görme engelliler için Yeni Türk Lirası banknotlardaki mevcut güvenlik özelliklerine ilave olarak, farklı değerlerdeki banknotlar farklı boyutlarda basılmış, ayrıca kabartma baskı özelliğinden etkin bir şekilde yararlanılmıştır. “T.C.Merkez Bankası Lira Bülten.Ekim 2008 sayı:48.s.4-5)

Türk Lirası ile ilgili daha fazla bilgiyi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın  www.tcmb.gov.tr  internet sitesinden elde edilebilirsiniz.

Yeni Yılda, bir daha hiç kâğıt banknot olarak göremeyeceğimiz eski ”1 YTL” kâğıt banknotlara güle güle, yeni yılda ilk defa karşılaşacağımız  “200 TL” kâğıt banknotlara da “hoş geldiniz” diyorum.

Güzel günlerde Türk Liralarını harcamak dileğiyle hoşça kalınız.

DİKKAT: Sizi bilmem; ama ben, bu yılbaşında kan gölüne dönen Gazze sokaklarında vahşice katledilen günahsız masum Filistinli yavruları düşüneceğim. Onlar için dua edeceğim Yüce Rabbime……

         

 

 

 
Haber :
Bu Haber 1087 defa okundu
 
Anahtar Kelimeler :YTL, Yeni Türk Lirası, 2009 Yeni yılın ilk günü,

YORUM EKLE
TAVSİYE ET

 Yorumlar ( 0 )

Henüz bir yorum yapılmamış

İlgili Haber
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Alacamızın Mecnunları
İzlenme : 5791
Kırım haritası
İzlenme : 5788
Semer
İzlenme : 3188
Mustafa Abdülemil Kırımoğlu ve Cengiz Dağcı
İzlenme : 2564
Çok Okunanlar
BUGÜN BU HAFTA BU AY

 

 

 

Sosyal ağlarda bizi takip et
Copyright © sukrubilgili.net.tr